Po rekonstrukci zbyla ze starého domu jen pumpa, dům je téměř celý nový

Po rekonstrukci zbyla ze starého domu jen pumpa, dům je téměř celý nový

Po rekonstrukci zbyla ze starého domu jen pumpa, dům je téměř celý nový

„Zadáním pro nás bylo zrekonstruovat dům tak, aby v co největší možné míře splňoval technologické i estetické požadavky současné doby a zároveň si zachoval svůj vesnický charakter a kouzlo,“ popisuje architekt Martin Poledníček z ateliéru Destyl.

Původní vzhled domu

V samotném interiéru mělo jít o zajímavou kombinaci tradičních a moderních prvků. Moderní prvky zde měly ruku v ruce s prvky, jako je například cihelná klenba, vytvářet ucelený, útulný dojem.

Projekt studio přihlásilo do soutěže Interiér roku 2020 v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce. Do již šestého ročníku se mohli architekti a interiéroví designéři z ČR a SR hlásit do 28. února 2021.

Vítězové budou kvůli pandemii vyhlášeni na mezinárodním kongresu o bydlení, designu a architektuře Living Forum v pražském Centru současného umění DOX v úterý 21. září 2021.

Po rekonstrukci zbyla ze starého domu jen pumpa, dům je téměř celý nový

Všechno je jinak

Během odhalování původních konstrukcí i v průběhu bouracích prací se opakovaně naráželo na velice špatný stav budovy. Jako nevyhovující byl vyhodnocen původní krov i strop, statické trhliny se objevily i u původní klenby.

„Dům neměl základy, nosné stěny nebyly mezi sebou provázány a značné problémy představovala i vzlínající vlhkost. Rozsah plánované rekonstrukce tak stále narůstal. S mírnou nadsázkou nám zůstala pouze původní červená pumpa,“ vzpomíná Martin Poledníček.

30 fotografií

Nakonec byl tedy dům postaven téměř od základu znovu. Přesto se podařilo zachovat tvar i dispozice původního objektu a zrealizovat i klenby přesně tak, jak byly v původním stavení.

Pohodlí pro rodinu

V přízemí domu je kromě obývacího pokoje s kuchyní ložnice pro hosty, v patře pak dětský pokoj, pracovna se šatnou a hlavní ložnice. Celková užitná plocha domu je 229 m2.

Dům je stejně jako původní objekt omítnutý, zachovány zůstaly i šambrány kolem oken. Nově vybudovaná část, kde je hlavní vstup, byla obložena kamenem. Jde o opuku, která se v dané lokalitě těžila. Na střechu této části a na vikýře použili architekti falcovaný plech v antracitovém odstínu. Stejně jako v interiéru se zde pracuje s principem vyváženého kombinování dobových prvků s těmi moderními.

Autoři projektu:Ing. arch. Martin Poledníček, Ing. arch. Anna Línková, Ing. Radek Eis a Stanislav Janíček

Velká obytná kuchyň ve vanilkové barvě a s dřevěnou podlahou působí útulným dojmem.

Zajímavosti

Tagy: