Takový byt byste v Číně nečekali, interiér připomíná rodinný domek

Takový byt byste v Číně nečekali, interiér připomíná rodinný domek

Takový byt byste v Číně nečekali, interiér připomíná rodinný domek

Byt, který obývá mladý pár se synem, je ve čtvrti Haidian v Pekingu. Softwarový inženýr obvykle pracuje z domova a jeho žena, redaktorka knih o architektuře, potřebuje klidný kout, kde se může soustředit na psaní.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Od začátku tedy oba měli o novém bydlení jasné představy a vysoké nároky. Byt o celkové rozloze 116 m2 koupili zcela „holý“ a připravený ke kompletní rekonstrukci. Výrazně atypický prostor chápali od počátku jako výzvu, oslovili proto architektonickou kancelář Hao Design.

Architekti se rozhodli zachovat původní konstrukci stropu a přizpůsobit jí vnitřní příčky tak, aby interiér působil, jako by byl v malém rodinném domku. Výhodou tohoto řešení je také udržení nezvyklé výšky prostoru, která působí příjemně velkoryse.

Takový byt byste v Číně nečekali, interiér připomíná rodinný domek

Hlavně hodně světla

Rozměrná okna s dřevěnými rámy do prostoru přinášejí dostatek přirozeného světla, aby dojem vzdušnosti byl skutečně maximální. Převažují zde bílé plochy a světlé dřeviny, které také zvýrazňují půvabné textury vybraných materiálů a lineární design nábytku.

Otevřený společný prostor lze od kuchyně oddělit posuvnými dveřmi, aby se zabránilo pronikání všech pachů, které vznikají při vaření. Půdorys je řešen na míru aktivitám obyvatel. Na galerii je pracovní a TV kout, tedy klidová zóna pro odpočinek, tvůrčí práci a čtení.

14 fotografií

Hlavní prostor je místo setkávání a her s vyšší frekvencí aktivity. Jeden z rohů tvoří herna pro syna, rodiče tak mají přehled a do jeho aktivit se mohou i sami zapojovat. Interiér je zařízen jednoduše a s minimem dekorací, těch je tady akorát tolik, aby nepůsobil studeně.

Hlavním dekorativním prvkem se tak stává struktura vysokého stropu. Bílé cihly s umělou patinou vytvářejí nostalgickou, poklidnou atmosféru. Pro větší rozmanitost jsou kombinovány s výrazně současnými prvky, jako je speciální nátěr z cementu nebo detaily z kovu. Akcent v podobě různých odstínů šedi se objevuje také na velkoformátové dlažbě.

Dřevěné povrchy a pastelové odstíny prostor zútulňují a pocitově „zabydlují“. V Hao Design věří, že „domov je místo, kde má každý jedinec dobrý pocit ze společného sdílení prostoru, který povzbuzuje vzájemné svobodné a hluboké výměny“. Starburst House je dobrým příkladem, že i při využití současných trendů lze dávné potřeby naplňovat.

Robustní betonové schodiště je barevně sladěné s podlahou v hlavní obytné místnosti. Šedé a bílé plochy v interiéru převládají, zjemňují je akcenty v pastelových odstínech.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Tagy: